Antonov AN-225'in İmhasından 2 Yıl Sonra

Antonov AN-225 Mriya. Kaynak: Thomas Saunders/AviationSource

Antonov AN-225 Mriya'nın Ukrayna'da devam eden savaşın sonuçları sonucunda imha edilmesinin üzerinden iki yıl geçti. UR-82060'ın gerçekleştirdiği son uçuş, 5 Şubat 2022'de Billund'dan Kiev'in Gostomel Havaalanına ADB320F çağrı işareti altında gerçekleştirildi.

UR-82060'ın 5 Şubat 2022'de Billund ile Kiev'in Gostomel Havalimanı arasında gerçekleşen son uçuşu AirNav RadarBox tarafından sağlanan veriler

1985-2022 – Göklerin Efsanesine Veda

Soğuk Savaş günlerinde Ukrayna'nın SSCB'de olduğu, uçağın ilk üretildiği 1985 yılına kadar geri dönüyoruz.

Vasiliy Koba, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0 , Wikimedia Commons aracılığıyla

AN-225, orijinal olarak Myasishchev VM-T Atlant'ın yerine geçecek şekilde tasarlanan Sovyet uzay programı için Energia roket güçlendiricilerini ve Buran sınıfı yörüngeleri havadan taşımak için tasarlandı. Uçak 21 Aralık 1988'de hizmete girdi ve ilk kez 1989'da Paris Air Show'da halka açık bir sergide sergilendi.

Antonov Havayolları, aynı yıl, uçağın Air Foyle HeavyLift ile ortaklaşa Londra Luton Havalimanı'ndan faaliyete geçmesi planlanan uçakla kuruldu. 1990 yılına gelindiğinde dünya, uçağın Farnborough Air Show'da uçtuğunu, büyüklüğünü ve havadaki yeteneklerini sergilediğini gördü. Kardeş uçağı AN-124'ten daha büyük uçaklara yönelik ek talebin ardından -225'e ihtiyaç duyuldu.

Geceler - İkinci Bir Mriya'ya İhtiyaç Var

Milenyum başlarken, ticari başarıları nedeniyle, özellikle 2001 yılında ticari onayın ardından Ocak 2002'de Stuttgart ile Umman arasında ilk ticari uçuşunun ardından ikinci bir AN-225'e olan ihtiyaç daha da belirgin hale geldi.

Anthony Noble (GFDL 1.2 http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/fdl-1.2.html veya GFDL 1.2 http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/fdl-1.2.html ), Wikimedia Commons aracılığıyla

2006 yılının başında Antonov, AirFoyle ile ortaklığını bıraktı ve onun yerine Volga-Dnepr ile ortaklık kurdu; bu nedenle 2009'da eklenen mevcut mavi ve sarı boya şemasını görüyoruz.

Eylül 2006'da, başlangıçta 2008'de tamamlanması planlanan ikinci uçak gövdesi üzerinde çalışmaya başlama kararı alındı. Ancak, Ağustos 2009'a gelindiğinde, Antonov CEO'sunun Mayıs 2011'de yaklaşık 300 $ olduğunu belirtmesiyle, uçak üzerindeki çalışmalar durdurulmuştu. milyon değerinde finansmana ihtiyaç duyulacaktır.

Fotoğraf Kredisi: Harrison Rowe/ AviationSource

Aynı yıl, Çin Hava Sahası Endüstrisi Kurumu Antonov ile temasa geçti ve AN-225'i kendi uzay programı için havadan yörüngeye fırlatma platformuna dönüştürmekle ilgilendiğini ifade etti.

Ne yazık ki böyle bir program hayata geçirilemedi ve Ukroboronprom bu uçağın üretilmesi için hâlâ mali yardım arayışındaydı.

Nisan 2013'e gelindiğinde, Rus hükümeti SSCB günlerini yeniden canlandırmayı ve -225'i havada fırlatma rampası olarak kullanmayı planladığını duyurdu.

Geceler ve 10'lar Boyunca Rekorlar Kırılıyor

Elbette AN-225'in büyüklüğünün bazı önemli rekorları kırdığı biliniyordu.

Vasiliy Koba, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0 , Wikimedia Commons aracılığıyla

Aşağıdaki kayıtları tutar:

  1. Hava yoluyla taşınan tek parça taşıma kapasitesi – 189,9 ton.
  2. Hava yoluyla taşınan toplam yük – 253,8 ton.
  3. Taşınan yük – 247 ton.

2010 yılında uçak, Çin'in Tianjin kentinden Danimarka'nın Skyrdstrup kentine giden test rüzgar türbini kanatları olan 42,1 metre genişliğinde dünyanın en uzun hava kargo parçasını taşıdı.

Çok açık olan şey şu ki, bu uçak imha edilmiş olsa da, gelecekte bu tür rekorları aşmanın veya aşmanın çok fazla zaman alması gerekecek. Ancak şimdilik geriye dönüp bu uçağa bakıyoruz ve bir gün yeniden göklere çıkmasını umuyoruz.

SONRAKİNİ OKUYUN...

Reklamsız gitmeyi düşündünüz mü?

Reklamları kaldırın veya reklamsız Radarbox kullanmak için bir plana abone olun. Zaten abone misiniz? Giriş yap

Abone ol

RadarBox'ın web sitesine giriş izniniz var. Hizmetlerimizi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz.

GİZLE